SİLİNDİRİK TAŞLAMA(PUNTA ARASI)

A) SİLİNDİRİK TAŞLAMA ;

Yuvarlak bir parçanın dış çapı üzerinde yapılan taşlama türüdür.Parça iki ucundan (merkezler arasında) desteğe alınır.Puntalı olarak da anılır. İş parçasına dik bir açı ile takılmış  taş döndürülerek parça taşlanır. Son derece farklı ölçülerde ve konfigürasyonlarda üretilen taşlarla yapılır.

H ile P sertlikleri arasında taşlanacak malzemenin yüzey kalitesine bağlı olarak kum büyüklüğü seçilir.

1)Mil Taşlama;

Değişik çaplarda ve sertliklerde çelik mil’lerin , pimlerin ,kovanların,merdanelerin v.b.g ürünlerin istenilen yüzey kalitelerinde taşlama işlemidir.  

2) Açısal ve dişli profil taşlama ;

Yüzüne profil verilmiş taşlarla tek ve derin paso verilerek yapılan taşlardır.Yavaş geçiş hızlarında yapılmaktadır. 

3)Krank ve kam milli taşlama ;

Silindirik taşlamanın ‘dalma ‘şeklinde yapılmasıdır.Krank ve kam taşlarının sertlikleri,dökümler,ve çelikler için “L” ve “M” olarak yapılmaktadır.Kum büyüklükleri ise genelde 54 kaba ve 80 kum finish işlemleri için seçilmektedir. 500 mm- 960 mm’e  kadar AH,NK ve değişik aşındırıcı cinslerinde ve 16 mm’den 50 mm’e kadar kalınlıklarda üretilmektedir.

4)Merdane Taşlama ;

Silindirik taşlama özel bir biçimdir.İşlenen silindirik parçalara göre daha büyük ve geniş boyutlardadır.

Merdanelerin yüzey pürüzsüzlüğünü düzeltmek için kullanılır.Çelik Alüminyum,pirinç ve kağıt endüsttirilerinde kullanılmaktadır.. 

5) Vida taşlama işlerinde özellikle formunu kaybetmeyen kesme kabiliyeti yüksek taşlar istenir.Aşındırıcı cinsi alaşımlı çeliklerde beyaz AL oksit,dövülebilir dökme demirlerde ise silisyum karbür,Dişli taşlarında ise modül’e göre kum büyüklükleri değişmektedir.